Recepty Vdolky se šlehačkou a ovocem

Vdolky se šlehačkou a ovocem

Ingredience

  • 500 g polohrubé mouky
  • 30 g droždí
  • 60 g cukru krupice
  • 200 ml polotučného mléka Tatra
  • 1 špetka soli
  • 2 žloutky
  • 60 g tradičního másla Tatra
  • 1 lžíce rumu
  • 1 l oleje na smažení

 

Rozvar:

  • 350 g mraženého ovoce
  • 1 lžička škrobu
  • 2 lžíce vody
  • cukr (dle kyselosti ovoce)

 

Na ozdobu:

  • smetana ke šlehání 30% Tatra
  • 1 lžíce cukru moučka + na ozdobu
  • mletá skořice

Postup

  1. Na těsto odvažte do mísy mouku smíchanou se špetkou soli, droždí, cukr a vlažné mléko. Poté si nachystejte zbytek surovin: máslo nakrájené na plátky, žloutky a rum.
  2. Přidejte do mísy, vymíchejte a poté postupně vypracujte v hladké těsto. Pokud by se příliš lepilo, přidejte trochu mouky. Přendejte na lehce podsypaný vál moukou a vyválejte na silnou placku, cca 2 cm vysokou. Skleničkou vykrajujte kolečka, skládejte je na podsypaný plech/tác a přikryjte potravinářskou fólií, aby neosychala.
  3. Poté si připravte rozvar z ovoce. Do rendlíku dejte ovoce, prohřejte a poté vlijte 1 lžičku škrobu rozmíchanou ve 2 lžících vody. Znovu provařte, promíchejte a odstavte. Dle potřeby doslaďte.
  4. V menším hrnci rozehřejte vysokou vrstvu oleje (teplota by měla být 175 °C – kdo nemá teploměr, může dát do oleje kousek těsta a čekat, až bude „tancovat“). Pak stáhněte plamen na polovinu a pusťte se do postupného smažení těsta.
  5. Do každého vykrojeného kolečka udělejte např. skleničkou na panáka důlek a vložte do rozehřátého oleje. Smažte postupně všechny vdolky z obou stran dozlatova, vždycky nechte okapat na talíři s papírovou utěrkou.
  6. Smetanu ke šlehání vyšlehejte se lžící cukru. Hotové vdolky pocukrujte, do důlku dejte rozvar a na něj šlehačku. Vše na závěr zasypte mletou skořicí.

Použité produkty