Ingredience
- 500 g polohrubé mouky
- 30 g droždí
- 60 g cukru krupice
- 200 ml polotučného mléka Tatra
- 1 špetka soli
- 2 žloutky
- 60 g tradičního másla Tatra
- 1 lžíce rumu
- 1 l oleje na smažení
Rozvar:
- 350 g mraženého ovoce
- 1 lžička škrobu
- 2 lžíce vody
- cukr (dle kyselosti ovoce)
Na ozdobu:
- smetana ke šlehání 30% Tatra
- 1 lžíce cukru moučka + na ozdobu
- mletá skořice
Postup
- Na těsto odvažte do mísy mouku smíchanou se špetkou soli, droždí, cukr a vlažné mléko. Poté si nachystejte zbytek surovin: máslo nakrájené na plátky, žloutky a rum.
- Přidejte do mísy, vymíchejte a poté postupně vypracujte v hladké těsto. Pokud by se příliš lepilo, přidejte trochu mouky. Přendejte na lehce podsypaný vál moukou a vyválejte na silnou placku, cca 2 cm vysokou. Skleničkou vykrajujte kolečka, skládejte je na podsypaný plech/tác a přikryjte potravinářskou fólií, aby neosychala.
- Poté si připravte rozvar z ovoce. Do rendlíku dejte ovoce, prohřejte a poté vlijte 1 lžičku škrobu rozmíchanou ve 2 lžících vody. Znovu provařte, promíchejte a odstavte. Dle potřeby doslaďte.
- V menším hrnci rozehřejte vysokou vrstvu oleje (teplota by měla být 175 °C – kdo nemá teploměr, může dát do oleje kousek těsta a čekat, až bude „tancovat“). Pak stáhněte plamen na polovinu a pusťte se do postupného smažení těsta.
- Do každého vykrojeného kolečka udělejte např. skleničkou na panáka důlek a vložte do rozehřátého oleje. Smažte postupně všechny vdolky z obou stran dozlatova, vždycky nechte okapat na talíři s papírovou utěrkou.
- Smetanu ke šlehání vyšlehejte se lžící cukru. Hotové vdolky pocukrujte, do důlku dejte rozvar a na něj šlehačku. Vše na závěr zasypte mletou skořicí.